Alla ReadyHour produkter kommer paketerade i slitstarka återförslutningsbara påsar. Det betyder att du kan använda det du behöver för en måltid och spara resten. Ett öppnat paket håller i upp till ett år och behöver inte förvaras i kylskåp. Upp till 25 års hållbarhet i oöppnad förpackning.
Hållbarhet upp till 25 år vid oöppnad förpackning. Ett öppnat paket håller i upp till ett år och behöver inte förvaras i kylskåp.Förvaras bäst på en sval och torr plats vid temperaturer mellan 12 ° C och 22 ° C.
ReadyHour Svart Bönsoppa är både glutenfri & laktosfri
När vi pratar om förberedelser för nödsituationer, eller prepping, tänker vi på mat och utrustning och alla andra saker som kommer att få våra liv att kännas så normala som möjligt. Det finns dock en resurs som du kommer att vilja säkra så snart du befinner dig i en nödsituation. Den resursen är vatten som är mycket viktig att ha i beredskap. Man brukar säga att en människa klarar sig:
Tre minuter utan luft, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat.
Även om vi som människor klarar oss i tre veckor utan mat, så klarar vi oss bara tre dagar utan vatten. Trots det glömmer vi ibland det viktiga vattnet när vi ordnar vårt beredskapslager. I själva verket bör vattenförvaring och dess förberedelser vara det första man börjar med. Vatten är en viktig del av alla beredskapsplaner. Här är tre skäl till varför vatten är viktigt att ha i beredskap.
Vatten att dricka
Livsmedelsverket rekommenderar att man dricker minst en liter vatten per dag förutom det man får i sig via maten. Kroppen består av cirka 60 % vatten, så när en nödsituation inträffar vill du hålla den frisk och stark för att orka med. Med det sagt kan barn, ammande mammor och sjuka behöva mer vatten. Glöm inte heller husdjur. Precis som människor behöver de också tillräckligt med vatten.
Vatten för hygien
För hygienens skull kommer du att vilja ha mer vatten än bara en liter. Man brukar rekommendera att man ska ha ytterligare fyra liter vatten för personlig hygien.
Vatten för hälsa och välmående
När vi blir uttorkade försöker vår kropp varna oss för att vi behöver dricka mer vatten genom att ge oss varningssignaler i form av obehag: huvudvärk, irritabilitet, yrsel, svaghet, desorientering, törst, torr hud och slöhet. Om du upplever något av dessa symtom är chansen stor att din kropp talar om för dig att dricka mer vatten.
Även om det är bra att vara förberedd med mat och redskap, bör vatten vara högsta prioritet. Lyckligtvis behöver det inte vara svårt att börja fylla på med vatten för att ha i beredskap. Börja med en liter här och där.
Förvara vatten för beredskap
Krisinformation tipsar om följande: Förvara extra dricksvatten i dunkar eller flaskor så att du är förberedd om det blir strömavbrott. Frys in vatten i PET-flaskor, då fungerar flaskorna både som kylklampar och extra dricksvatten. Men fyll inte flaskorna helt, de kan spricka när de fryser till is. Ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe. Koka vattnet om det kan vara förorenat. Vattnet ska koka tills det bubblar kraftigt med stora bubblor.
Hållbarheten beror bland annat på hur rent vattnet är från början. Det är därför svårt att ge ett exakt svar på hur länge man kan förvara vatten. Tänk på att förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur, då håller det längre. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa, är grumligt eller kraftigt färgat.
Följ Livsmedelsverkets råd så håller sig dricksvattnet fräscht under minst en vecka:
Använd väl rengjorda flaskor eller dunkar.
Fyll på med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten.
Att hålla ordning på sitt matlager kan vara svårt och tidskrävande. Att damma av de gamla etiketterna, ta reda på vad som fortfarande är bra och vad som blivit gammalt, ersätta all den maten … det kan vara ett slitsamt både för dig och din plånbok.
För att hjälpa dig har vi sammanställt en lista med proffstips som sparar pengar och tid när du fräschar upp ditt matlager – och gör dig bättre förberedd för en eventuell kris medan du håller på!
Spara tid: För varje minut som du organiserar tjänar du en timme
Tänk om man kunde fatta varje beslut om vad man ska behålla och vad man ska slänga i sitt matlager utan att rota igenom en enda hög med burkar och matpaket. Ett jobb som annars skulle ta timmar kunde vara klart på bara några minuter.
Hur gör man det? Genom att vara välorganiserad!
Hitta ditt system för ordning i ditt matlager
Alla har ett system för att organisera sin matförvaring – även om det bara är att stapla burkar och paket i ett hörn. Det bästa du kan göra för att spara tid är att hitta ditt.
Här är några system som vi har sett fungera.
Organisera efter förpackning.
Många människor gillar att organisera mat efter förpackning. Det betyder att förpackad mat, burkar, etc. alla hamnar i sina respektive högar. Det är ett enkelt system och kan vara ganska användbart när det gäller att rotera föremål, eftersom livsmedel i liknande förpackningar också tenderar att ha liknande hållbarhet.
Organisera efter matkategori.
Ett annat sätt att organisera är efter matkategori, med frukt och grönsaker i en grupp, kompletta måltider i en annan, bakverk i en tredje, och så vidare. Eftersom måltider är grupperade efter sort, gör det här systemet det enkelt att snabbt plocka fram saker till frukostar, luncher och middagar – allt är väldigt användbart i nödsituationer.
Organisera efter näringskategori.
Det här är ett system som du kommer att se i skafferierna hos mer seriösa preppers, och det finns ingen bättre metod för att hålla sig i form och få bra energi i en nödsituation.
Istället för att gruppera efter måltid kan du gruppera efter näringsprofil, så här:
Makronäringsämnen förvarade ihop:
Kolhydrater Fetter Protein
Mikronäringsämnen (dessa kan vara tillskott för det mesta)
Du kan också skapa ett näringsbaserat system med hjälp av de traditionella livsmedelsgrupperna med spannmål, frukt, grönsaker, proteiner och mejeriprodukter, allt organiserat i sina egna respektive utrymmen.
Skriv etiketter för ordning på ditt matlager
En enkel etikett kan vara den största tidsspararen av alla.
Om du har köpt nödmat från ett professionellt företag kommer all information du behöver att finnas på förpackningen. Men om du gör det själv, behöver du det här:
Namn på matvaran Utgångsdatum eller åtminstone din bästa gissning på det (mer om det nedan). Beredningsmetod, som kan hjälpa dig att bestämma om du ska behålla matvaror efter deras utgångsdatum. Frys- & lufttorkade livsmedel, till exempel, är kända för att behålla sin smak och näring långt efter datum. Info för familjemedlemmar med specialdieter som glutenfri mat, mejerifri mat, etc. Näringsinformation som kan hjälpa dig att organisera och hantera din kost lättare.
Spara pengar med dessa smarta förberedelsetips
Steg ett för att spara pengar på matförvaring är att köpa bra mat av hög kvalitet i förväg – då kommer du att slippa att ständigt rotera och byta ut din mat.
Steg två är att ha ett smart system hur du roterar din mat. Med bara lite kunskap kan du kringgå vanliga utgifter som kommer att spara massor av pengar över tid.
Ut med det gamla in med det nya
Håll ordning på ditt matlager genom att bättre förstå hållbarhet
Det första spartipset är att utbilda sig på ”bäst före”-datum. Inte alla matvaror blir dåliga i samma ögonblick som de når sitt datum. Som vi sa ovan är frys- & lufttorkad mat känt för att ha mycket lång hållbarhet.
Och det är inte bara torkad mat. Vissa typer av livsmedel tenderar att hålla längre än angivet datum: bönor och ris, till exempel. Vissa smaktillsatser och kryddor som sirap, sojasås och honung har lång hållbarhetstid. Vinäger och äppelcidervinäger också.
För att verkligen maximera hållbarheten, rekommenderar vi att du köper mat från professionella tillverkare med tillverkningsmetoder som förlänger hållbarheten upp till 30 år.
Hur man testar mat utan att öppna varje burk
Naturligtvis är det inte superkostnadseffektivt att öppna varje burk och paket som närmar sig sitt datum. Om du köper mat i lösvikt kan du enkelt undvika detta.
Till exempel, om du har en hög med frystorkade grönsaker som du köpt inom ett eller två år efter varandra, öppna bara en eller två burkar och kolla in dem. Om de är bra är chansen stor att de andra oöppnade grönsaksburkarna också är bra – så länge de alla har förvarats under samma förhållanden.
Använd det här tricket för att bevara föremål du redan öppnat
För föremål du måste öppna, som grönsaksburkarna i exemplet ovan, finns det ett knep för att förlänga deras hållbarhet. Ta innehållet inklusive syreabsorbenterna och lägg dem i en tjock, dubbelförseglad Ziplock-påse. Krama ut luften, stäng den och lägg tillbaka den i burken.
Detta fungerar för nästan alla frystorkade och torkade livsmedel och bör bevara deras smak och näringsämnen i upp till ett år.
Förvaringsförhållanden kan göra hela skillnaden
Hitta de bästa ställena för att förvara din mat. Förutom att få maten från en pålitlig tillverkare, är det viktigaste du kan göra för att förlänga livslängden på ditt matlager att vara mycket noggrann med förvaringsförhållandena. Du bör förvara ditt förråd på en sval, torr plats mellan 10-20 grader och skyddat från solljus Se till att det är fritt från annan mat och skräp som kan locka till sig skadedjur.
Ont om plats? Sprid ut ditt matförråd och förvara på olika ställen. Om din mat är på en dålig plats för långtidsförvaring – till exempel ett oisolerat garage – kanske du vill flytta den inomhus. Ett bra knep för att skapa utrymme inne är att förvara den på olika platser huset – i garderober, skåp, resväskor och under sängar och soffor.
Även om metoderna som vi föreslår här kan ta lite extra tid att göra, kommer de att spara otaliga timmar och dagar under de kommande åren och du kommer snart att upptäcka att din rotation går snabbt och enkelt.
En av de värsta känslorna i världen är att behöva slänga mat i ett kylskåp för att strömmen gick! Oavsett om du råkar ut för en naturkatastrof, ett strömavbrott orsakat av te.x. blixtnedslag eller att hela nätet går ner pg.a. elbrist – maten i ditt kylskåp riskerar att bli dålig. Som med andra potentiella nödsituationer är det viktigt att vara ordentligt förberedd för att bäst kunna bevara mat vid strömavbrott.
Här kommer några tips för att bevara maten i ditt kylskåp om strömmen skulle gå.
Frys in kylda matvaror
Använd din frys väl. Placera kylda matvaror som mjölk, färskt kött, fågel och matrester i frysen. Dessa föremål har då en bättre chans att hålla länge om du är med om ett längre strömavbrott
Investera i kylväska och ispack
Om du har ett längre strömavbrott, lägg din kylda mat, såsom mjölk, mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg och matrester, i en kylväska med ispacken.
Ha is till hands
Förutom ispack är det också klokt att ha is till hands.
Om du har en ismaskin, fyll en Ziploc-påse med is och förvara den i frysen. Fyll behållare och vattenkannor med vatten och frys in dem.
Dessa kommer inte bara att visa sig användbara för att hålla föremål svala i en kylväska, utan ju mer is du har i frysen när strömmen går, desto längre förblir frysen kall.
En fullpackad frys kan hålla sin temperatur i 48 timmar. Om den bara är halvfull kommer den bara att hålla sin temperatur i 24 timmar.
TIPS – Att förvara en påse med isbitar i frysen är ett bra sätt att avgöra om frysen har tinat. Om du öppnar frysen efter strömavbrottet och upptäcker att isen i påsen har smält och återfryst som ett fast isblock, betyder det att din frys har tinat och att maten inte är helt säker att äta.
Använd färska ägg
Färska ägg kan hålla sig i veckor utanför ett kylskåp – så länge du inte tvättar dem och förvarar dem på en sval, mörk plats.
Stäng dörrarna
Det kan vara frestande att fortsätta kontrollera temperaturen i kylen och frysen när strömmen gått men ge inte efter för denna frestelse utan håll dörrarna stängda så mycket det går.
Ta reda på vad som är säkert och osäkert att äta
Det är också viktigt att ha en uppfattning om vilken mat som säkert kan ätas och vad som bör kasseras efter ett strömavbrott i kylskåpet.
Halvtinade varor
Halvtinade varor kan återinfrysas. Om varorna har tinat men håller en temperatur som inte är högre än kylskåpstemperatur kan man välja att frysa in dem igen eller att tillaga dem direkt. Kvalitén hos råvaror som tinat delvis kan försämras, men säkerheten påverkas inte.
Känsliga varor
Känsliga varor som exempelvis kött, fisk eller kyckling som utsatts för temperaturer över 8 °C under längre tid än ett par timmar kan börja lukta och smaka illa och bör då slängas.
Källa: Livsmedelsverket
Det grundläggande mottot är: ”Om du är osäker, kasta ut den!”
Det finns dock vissa livsmedel som är säkra efter ens ett par dagar, som smör, hårdostar och öppnade burkar med smaktillsatser som senap och ketchup.
Däremot finns det vissa livsmedel som bör kasseras omedelbart om de har gått utan kylning i ett par timmar eller mer. Dessa inkluderar:
Rått eller tillagat kött, fågel och skaldjur
Livsmedel som innehåller köttprodukter
Mjölk/grädde, yoghurt eller mjukost
Majonnäs, tartarsås eller krämiga dressingar
Pasta, ris och sallader tillagade av dessa typer av livsmedel.
Ha ett lager med hållbara livsmedel för nödsituationer
Ett av de bästa sätten att förbereda sig för ett strömavbrott som påverkar ditt kylskåp är att ha ett lager med torkad mat som inte behöver kylas. Exempelvis lufttorkade måltider från ReadyHours som bara behöver vatten för att tillagas. Dessutom har den 25 års hållbarhet!